Прашања

1. Што представува протеинската диета според системот Protekal?
Протеинската диета представува сигурен и ефикасен програм за намалување на телесната тежина, кој се изведува под строга лекарска контрола. Крајната цел е одржување на постигнатата телесна тежина благодарение на реедукативните фази на диетата.

2. Од што се состои?
Во почетните фази Протеинската диета се состои од протеинска исхрана со која се внесуваат потребните дневни количини на протеини со висока биолошка вредност во облик на готови протеински оброци. По завршувањето на првата фаза се поминува низ реедукатвните фази во кои постепено се вметнуваат поедини групи на намирници, додека не се постигне уравнотежена исхрана во целост.

3. Да ли кетозата е опасна?
Не. За сето време на диетата пациентот е контролиран од страна на лекар едуциран за успешно спроведување на протеинската диета. На првиот преглед лекарот одлучува дали пациентот е здравствено погоден да влезе во кетозата или кетозата е контраиндицирана.

4. Да ли постои старосно ограничување за протеинската диета?
Да, постои ограничување. Лица помлади од 16 години, како и лица постари од 65 години, не можат да влезат во програмот на активните фази. Тие би можеле да влезат само во фазите во кои што се во текот на денот комбинираат протеинските оброци и нормална храна.

5. Слушнав дека со ова диета многу бргу се губат килограмите. Колку килограми ќе изгубам за 7 дена?
Не можеме со прецизност да ви кажеме колку колиграми ќе изгубите, затоа што тоа во голема мера зависи од вашиот метаболизам, но можеме да тврдиме дека ќе изгубите повеќе колиграми од која и да е друга диета, како и дека со текот на програмата се топат масните наслаги на местата каде се најмногу застапени. Исто така од пракса може да кажеме дека пациентите во првиот месец губат најмалку 7-10 килограми, но имаме и пациенти кои изгубиле 18 килограми.

6. До сега бев на различни диети сиромашни со јаглени хидрати. Бев многу уморна поради што се откажував. Како ќе се чувствувам додека ќе бидам на Protekal диетата?
Кетонскита тела, која што се ослободуваат веќе втор-трет ден од диетата имаат психостимулативен ефект, кој што предизвикува чувство на добро расположение, многу енергија без чувство на замор, а притоа постои чувството на ситост. Покрај тоа, диетата се суплементира со потребните витамини и минерали.

7. Зошто се задолжителни лекарските контроли?
Контролите на 15 дена се неопходни за проверка на Вашета здравствена состојба, проценка за напредокот на самата диета, поради евентулната корекциа на суплементирање, како и поради одредувањето и препишување на фазите кои следат.

8. Да ли е неопходен претходен лекарски преглед?
Да, лекарскиот преглед е неопходен, како и крвните анализи како би можел лекарот да ја процени вашата здравствена состојба, вашиот метаболизам и утврди евентуално постоење на контраиндикациа.

9. Што да правам доколку не сум гладен и неможам да изедем цел оброк?
Лекарот проценува, спрема Вашата висина и тежина потребен внес на протеини и зеленчук. Во самата кетоза постои чувство на ситост, но тоа не значи деке смеете самостојно да намалувате со оброците, зошто со тоа можат да настанат сериозни здравствени проблеми.

10. Што да правам доколку случајно ја прекршам диетата?
Задолжително консултирајте го Вашиот лекар! Никако немојте да продолжите да се храните според заданиот режим на исхрана, како и со земање на суплементи. НИПОШТО НЕ СЕ ОБИДУВАЈТЕ САМИ ПОВТОРНО ДА ВЛЕЗЕТЕ ВО СОСТОЈБА НА КЕТОЗА!!!

11. Како да знам што да одберем од понудените Protekal производи?
Вкусовите се различни. Храната одберете си ја според сопствениот вкус. Најдобро е да ги одбирате вкусовите кои што сакате да ги јадете во секојдневната исхрана.

12. Зошто не можам да ја сменам купената храна за некои други вкусови?
Поради специфичноста на чување и складиштење на храната не сме во можност да дозволиме вратената храна да биде продадена на друг пациент, зошто тогаш не можеме да гарантираме за нејзина исправност.

13. Што е тоа АВТОРИЗАЦИА и зошто не можам да купам храна доколку е истечен рок на авторизациата?
Авторизациата ја препишува лекарот и точно одредува колку на Вас ви се потребни оброци во одреден временски период, во фазата во која што сте. Таа представува Вашето право да купите одреден број на кесички до следната контрола.

14. Зошто чоколади и бисквити не можат да се јадат во прва, втора и трета фаза?
Чоколадите и бисквитите се малку покалорични по својот состав од кесичките и од тие причини додека постои процес на слабеење не се препорачливи. Нивната примена има значајна улога во одржувањето на новопостигнатата телесна тежина.

15. Кои се предности на таа диета во однос на другите диети?
Предности има многу. Помеѓу другото можеме да издвоиме брз губиток на тежина, одсуство на глад, чувство на сила, минимално опуштање на кожата, задржување на мускулната маса, помага во регулација на шеќерот, холестеролот и триглецеридите во крвта.

16. Што содржат Protekal кесичите?
Содржат протеини со висока биолошка вредност со потекло од млеко, соја, грашок и белки. Исто така содржат минимални количества на јаглени хидрати, минерали и витамини.

17. Да ли протеинската диета е компатибилна со социјалниот живот?
Поради природата на мојата работа принуден сум понекогаш да ручам со клиентите во ресторани.
Се разбира, во ситуациите кога мора да јадете во ресторан, наместо кесичка можете да изедете одредена врста на месо или риба на скара, салата или на друг начин подготвен зеленчук, се разбира во консултација со Вашиот лекар, кој што ќе Ви даде детални упатства.

18. Што се случува кога диетата ќе заврши? Да ли ќе ги вратам изгубените килограми?
Доколку ги поминавте сите реедукативни фази на диетата, ги попримивте новите навики, Вашиот организам нема да има апетит каков сте ималее порано, ќе знае да ги одбере намирниците кои што нема да ве здебелат а метаболизмот ќе биде позабрзан. Но, доколку ја прекинете диетата порано или сте одлучиле да преодолжите со старите навики, се разбира дека пак ќе се здебелите.

19. Треба ли да пијам уште некои лекарства додека сум на Protekal диета?
Во текот на диетата ќе ги пиете потребните минерали и витамини за да не дојде до никаков недостаток и на тој начин ќе го сочувате доброто здравје.