Протеинската диета представува сигурен и ефикасен програм за намалување на телесната тежина, кој се изведува под строга лекарска контрола. Крајната цел е одржување на постигнатата телесна тежина благодарение на реедукативните фази на диетата.

Во почетните фази протеинската диета се состои од протеинска исхрана со која се внесуваат потребните дневни количини на протеини со висока биолошка вредност во облик на готови протеински оброци. По завршувањето на првата фаза се поминува низ реедукативните фази во кои постепено се вметнуваат одредени групи на  производи , додека не се постигне урамнотежена исхрана во целост.

Не. За сето време на диетата пациентот е контролиран од страна на лекар едуциран за успешно спроведување на протеинската диета. На првиот преглед лекарот одлучува дали пациентот е здравствено погоден да влезе во кетозата или кетозата е контраиндицирана.

Не постои старосна граница. Сите можат да се подложат на протеинската диета со тоа што адолесцентите и лицата постари од 65 години најчесто не можат да влезат во програмот на активните фази и влегуваат само во фазите во кои што протеинските оброци се комбинираат со нормална храна. Тоа е индивидуално и затоа докторите ја прилагодуваат диетата за секој пациентпоединечно.

Со оглед на тоа дека нашата диета е медицинска таа првенствено е наменета за зачувување и унапредување на здравјето и според тоа индивидуално се прилагодува на секој пациент. Доилките се
на посебен режим во кој сме сигурни дека ке има доволно нутритивни елементи за правилен развој на доенчето и без непотребни калории кои ќе и обезбедат на мајката успешен губиток на вишокот
килограми.

Со оглед на тоа дека нашата диета е медицинска таа првенствено е наменета за зачувување и унапредување на здравјето и според тоа индивидуално се прилагодува на секој пациент. Бремените
жени се на посебен режим во кој сме сигурни дека ќе има доволно нутритивни елементи за правилен развој на плодот и без непотребни калории кои ќе и обезбедат на мајката успешно губење
на вишокот килограми.

Не можеме со точност да ви кажеме колку килограми ќе изгубите, затоа што тоа во голема меразависи од вашиот метаболизам, но можеме да тврдиме дека ќе изгубите повеќе килограми од која ида е друга диета, како и дека со текот на програмата се топат масните наслаги на местата каде сенајмногу застапени. Исто така од пракса може да кажеме дека пациентите во првиот месец губатнајмалку

Кетонскита тела, кои што се ослободуваат веќе втор-трет ден од диетата имаат психостимулативен ефект, кој што предизвикува чувство на добро расположение, многу енергија без чувство на замор, а притоа постои чувството на ситост. Покрај тоа, диетата се суплементира со потребните витамини и минерали.

Контролите на 15 дена се неопходни за проверка на Вашата здравствена состојба, проценка за напредокот на самата диета, заради евентуална корекција на суплементирање, како и заради одредување и препишување на фазите кои следат.

Да, лекарскиот преглед е неопходен, како и крвните анализи како би можел лекарот да ја процени вашата здравствена состојба, вашиот метаболизам и утврди евентуално постоење на контраиндикациа.

екарот проценува, според Вашата висина и тежина потребен внес на протеини и зеленчук. Во самата кетоза постои чувство на ситост, но тоа не значи деке смеете самостојно да намалувате од оброците, зошто со тоа можат да настанат сериозни здравствени проблеми.

Задолжително консултирајте го Вашиот лекар! Никако немојте да продолжите да се храните според назначениот режим на исхрана, како и со земање на суплементи. НИКАКО НЕ СЕ ОБИДУВАЈТЕ САМИ ПОВТОРНО ДА ВЛЕЗЕТЕ ВО СОСТОЈБА НА КЕТОЗА!!!

Вкусовите се различни. Храната одберете си ја според сопствениот вкус. Најдобро е да ги одбирате вкусовите кои што сакате да ги јадете во секојдневната исхрана.

Поради специфичноста на чување и складирање на храната не сме во можност да дозволиме вратената храна да биде продадена на друг пациент, при што не можеме да гарантираме за нејзината исправност.

Авторизацијата ја препишува лекарот и точно одредува колку на Вас Ви се потребни оброци во одреден временски период, во фазата во која што сте. Таа претставува Вашето право да купите одреден број на кесички до следната контрола.

Предности има многу. Помеѓу другото можеме да издвоиме брз губиток на тежина, отсуство на глад, чувство на сила, минимално опуштање на кожата, задржување на мускулната маса, помага во регулација на шеќерот, холестеролот и триглицеридите во крвта.

Содржат протеини со висока биолошка вредност со потекло од млеко, соја, грашок и белки. Исто така содржат минимални количества на јаглени хидрати, минерали и витамини.

Поради природата на мојата работа принуден сум понекогаш да ручам со клиентите во ресторани.
Се разбира, во ситуациите кога мора да јадете во ресторан, наместо кесичка можете да изедете одреден вид на месо или риба на скара, салата или на друг начин подготвен зеленчук, се разбира во консултација со Вашиот лекар, кој што ќе Ви даде детални упатства.

Доколку ги поминавте сите реедукативни фази на диетата, ги научивте новите навики, Вашиот организам нема да има апетит каков што сте имале порано, ќе знаете да ги одбере намирниците кои што нема да ве здебелат, а метаболизмот ќе Ви биде позабрзан. Но, доколку ја прекинете диетата порано или сте одлучиле да продолжите со старите навики, се разбира дека пак ќе се здебелите.

Во текот на диетата ќе ги пиете потребните минерали и витамини за да не дојде до никаков недостаток и на тој начин ќе го сочувате доброто здравје.

Scroll to top